Drie vragen aan de auteur - Waar gaat het boek over?
In het boekje wordt Ueshiba’s visie op Aikido beschreven. O’Sensei meende dat door Aikido te beoefenen men dichter bij de universele krachten in de schepping komt te staan, waardoor Aikido zeer effectief kan zijn. Die natuurkrachten werken volgens hem op harmonische wijze. Daarom staan in Aikido het harmoniseren met een aanval en het principe van weerstandloosheid centraal. Ga mee met wat de uitdager wil en immobiliseer hem of haar juist daardoor. Ueshiba ontwikkelt een metafysische levensbeschouwing, die in schril contrast staat met een wereld waarin consumeren en materialisme de boventoon voeren. Hij was tegen roofbouw op de natuur en vond dat mensen in harmonie moesten samenleven. Op basis van zijn uitspraken laat ik zien hoe zijn levensbeschouwelijke principes - deels aan Shinto ontleend - doorwerken in zijn aanwijzingen voor Aikido. Het maakt duidelijk waar het bij O’Sensei in deze krijgskunst om gaat en op aankomt. En dat Aikido voor hem veel meer is dan een verzameling technieken.
2. Waarom schreef je het?
Ueshiba’s geschriften zijn niet eenvoudig om te lezen. Vaak is het fragmentarisch en ervaar je dat er van de hak op de tak gesprongen wordt, en dat gedachten niet helemaal worden afgemaakt. Je stapt bovendien uit je eigen vertrouwde Westerse wereldbeeld en raakt ondergedompeld in veel minder gangbare opvattingen, die voor O’Sensei de uitvoering van Aikido bezielden. Belangstellenden haken daarom nogal eens af na een paar bladzijden lezen. Dat is jammer, want wat hij in zijn geschriften probeert te aan te geven heeft wel degelijk een logische en sterke inhoudelijke samenhang. Wie dat vat, snapt ook beter wat O’Sensei met Aikido voorhad. Dat alles wil ik in dit boekje laten zien. Mijn weergave daarvan baseerde ik op zijn vele voordrachten en zijn geschrift over Budo. Zo kon ik zijn visie leesbaar en in een samenhangend geheel presenteren. Zodat begrijpelijk wordt waarom O’Sensei meent dat Aikido de Ware vorm van Budo is en hoe zijn totaalvisie doorwerkte in zijn Aikido.
3. Wat heb je er aan?
Het is sowieso interessant om te weten wat de schepper van Aikido met deze moderne Japanse krijgskunst voor ogen had. Op basis van mijn analyses kon ik bovendien een hoofdstuk schrijven met zijn concretere aanwijzingen voor de uitvoering van Aikido. Die zijn nuttig en interessant, zelfs als zijn metafysica een brug te ver is. Sommige daarvan werken ook zonder, zoals men uit eigen ervaring weet. Het belang van de ademhaling komt hierbij aan de orde en het leegmaken van je hoofd, omdat dit voor optimale focus een vereiste is. Dat een dominant ego goed Aikido zonder meer in de wegstaat wordt eveneens belicht. O’Sensei meende ook dat als men zich de standaardvormen eigen heeft gemaakt men een fixatie daarop achter zich moet laten: om Takemusu Aiki het werk in de uitvoering van Aikido te laten doen. Wat men hiervan overneemt is aan de lezer: ook volgens O’Sensei kiest iedereen uiteindelijk zijn of haar eigen weg.
De JBN verloot drie exemplaren van Ueshiba's Universum. Wil jij kans maken op een exemplaar? Ga dan snel naar de actiepagina en laat je gegevens achter!
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.