Ben of ken jij een budoka tussen de 13 en 18 jaar? Vanuit deze doelgroep zoeken we deelnemers voor een mooi nieuw traject: MDT Sport - Groei met budo. Met dit project kunnen jonge budoka's op een laagdrempelige manier kennis maken met vrijwilligerswerk in en om de eigen budoclub. Deelname is gratis en het levert een onwijs mooie ervaring en persoonlijke ontwikkeling op!
Wat houdt het precies in?
Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een landelijk programma vanuit de overheid. Het biedt jongeren de kans om via een speciaal traject hun talenten te ontwikkelen. Het traject vanuit de JBN heet MDT Sport: Groei met budo.
Het traject is specifiek voor JBN budoka's tussen de 13 en 18 jaar en bestaat uit twee verschillende onderdelen. Ten eerste zal de deelnemer de opleiding tot dojo-assistent volgen bij de club. Ten tweede zullen de deelnemers met een judo en jiujitsu achtergrond de opleiding tot scheidsrechter niveau 1 volgen. Voor aikidoka's zullen wij een onderdeel op maat voorzien.
Wat levert het op?
Jonge budoka's krijgen op deze wijze de kans om de waarde van vrijwilligerswerk te ervaren, levenslange vaardigheden op te doen én hun sociale netwerk te versterken. Voor clubs is het bovendien een ideale manier om jeugdige leden extra te betrekken bij de club.
Voor clubs levert deelname aan het traject op korte termijn natuurlijk ook extra hulp tijdens de lessen op. Uiteraard hopen we dat het traject ook zorgt voor extra ondersteuning op de lange termijn. Verder is er een vergoeding van €200,- voor de club, per deelnemer die het traject met succes voltooid.
Deelnemers zelf ontvangen bij het succesvol voltooien het diploma tot dojo assistent en een certificaat scheidsrechter niveau 1 (indien deelnemer judoka of jiujitsuka is). Daarnaast sluiten we af met een gezamenlijke clinic en wacht daar ook een kleine verrassing voor alle geslaagden.
Wat kost het als club?
Deelname aan het traject is gratis. Wel verwachten wij positieve begeleiding van deelnemers binnen de eigen club door een eigen budoleraar (minimaal JBN leerkracht niveau 3) bij de opleiding tot dojo assistent.
Deze begeleiding vindt voor het overgrote deel tijdens reguliere lessen en activiteiten plaats, maar betreft ook het begeleiden bij en beoordelen van een tweetal PVB's (proeven van bekwaamheid).
Wat kost het als budoka?
Deelname aan het traject is ook voor deelnemers gratis. Wel wordt er, ook van hen, een tijdsinvestering gevraagd. Ze zullen er ongeveer 30-45 uur mee bezig zijn in totaal.
Deze uren worden als volgt verdeeld:
- Spoor 1 (dojo assistent):
Assisteren op de club (praktijk): 22-33 uur (zelf te verdelen over de looptijd van ons traject)
Huiswerk: 4 uur
- Spoor 2 (judoka's en jiujitsuka's):
Opleiding scheidsrechter Niveau 1 (judo en jiujitsu): 4 uur huiswerk + 2 uur praktijk
- Spoor 2 (aikidoka's):
Maatwerk (minimaal 2 uur)
- Afsluitende clinic: 2 uur
Aanmelden
In totaal zijn er 70 plekken beschikbaar, die we zoveel mogelijk zullen proberen te verspreiden over het land. We kunnen vanwege het beperkte aantal plekken dus niet garanderen dat bij een aanmelding je budoka's direct toegelaten zijn. Keurmerkclubs zijn daarom begin september als eerste geïnformeerd; zij konden hun judoka's met voorrang aanmelden. Nu er nog voldoende plekken over zijn, is de aanmelding inmiddels voor iedereen geopend en zijn alle clubs persoonlijk op de hoogte gesteld.
Clubs dienen hun budoka's aan te melden via onderstaande button. Ben jij als budoka geïnteresseerd, geef dit dan dus vooral direct door aan jouw club!
De aanmelding sluit uiterlijk op 30 september. Het traject zal dan ook direct van start gaan, en wordt uiterlijk op 30 december afgerond.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.