Vandaag, precies een maand voor de start van de Olympische Spelen in Tokio, heeft wereldkampioen judo Noël van ’t End samen met verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief de eerste herdenkingsmunt geslagen ter ere van topjudoka Anton Geesink. De ceremoniële Eerste Slag vond plaats in Sportcentrum Papendal. Het Anton Geesink Vijfje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en is onderdeel van de herdenkingsmuntenserie ‘Sporticonen’. De munt is direct verkrijgbaar op www.knm.nl
Anton Geesink
Anthonius Johannes (Anton) Geesink (1934-2010) won zestig jaar geleden als eerste niet-Japanner het wereldkampioenschap judo in de zwaarste klasse. Vele overwinningen en prijzen volgden, waaronder nog tweemaal de wereldtitel, eenentwintig keer het Europese kampioenschap en een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 1964. Na het winnen van zijn olympische titel opende Geesink zijn eigen sportschool in Utrecht, waar hij zelf les gaf. De straat waarin de school staat, heet sindsdien de Anton Geesinkstraat. In de Utrechtse Wijk C, waar Geesink geboren is, is de judoka vereeuwigd als standbeeld. Ter ere van de uitzonderlijke bijdragen van Anton Geesink aan het Nederlandse sportlandschap, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën een officiële herdenkingsmunt.
Ceremoniële Eerste Slag
Noël van ’t End en staatssecretaris Hans Vijlbrief sloegen het eerste exemplaar van het Anton Geesink Vijfje ceremonieel met de historische slingerpers in Sportcentrum Papendal, het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. In 2019 won Van ‘t End het wereldkampioenschap judo in de beroemde Budokan-hal in Tokio, dezelfde plek waar Anton Geesink de gouden medaille behaalde tijdens de Olympische Spelen in 1964. Binnenkort zal Van ‘t End wederom naar Tokio vertrekken, ditmaal voor de Olympische Spelen 2021. Om de band tussen beide judoka’s te benadrukken, is er ook een Noël van ’t End-uitgifte ontworpen. Deze penning is exclusief verkrijgbaar in de zilverset, die ook het Anton Geesink Vijfje bevat. De uitgiften zitten in een speciale verpakking waarin hout van de sportschool van Anton Geesink is verwerkt.
Ontwerp en oplage
Het Anton Geesink Vijfje is ontworpen door Malin Persson. Persson werd in het ontwerp geïnspireerd door Japan. Zo wordt het hoofd van Koning Willem-Alexander op de voorzijde omkranst door het symbool van de Kodokan, de eerste judoschool die in 1882 in Tokio werd opgericht. Op de keerzijde staan rondom het portret van Anton Geesink twintig cirkels, die de twintig seconden symboliseren waarin de houdgreep vastgehouden moet worden om de judowedstrijd te winnen. Daarnaast geven de cirkels een opkomende zon weer: Japan is het ‘Land van de Rijzende Zon’. Het Anton Geesink Vijfje wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks en heeft een nominale waarde van 5 euro. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten, geslagen in Zilver en in Goud. De herdenkingsmunten zijn te verkrijgen op www.knm.nl/antongeesink
Serie ‘Sporticonen’
Met de serie ‘Sporticonen’ worden Nederlandse sporters herdacht die een bijzondere plek hebben in het nationale sportgeheugen. Een uitvraag middels een internetconsultatie leverde het voorstel op om een munt uit te geven ter ere van Anton Geesink. Vorig jaar besloot staatssecretaris Hans Vijlbrief om in de serie ‘Sporticonen’ een munt uit te brengen ter ere van de judolegende. Nu de Olympische Spelen in 2021 in Tokio zullen worden gehouden, is dit een mooi moment om dit nationale sporticoon te gedenken met een munt. De afgelopen jaren zijn in deze serie het Johan Cruijff Vijfje, het Fanny Blankers-Koen Vijfje en het Jaap Eden Vijfje uitgegeven.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.