Voor '82 (en ook nog tijden daarna) maakten de verenigingen een lijst met deelnemers en stuurden die op naar de organisatie die daar kaartjes van maakte. Deze kaartjes legde men op de grond of in een soort letterbak. Daar werden ze dan gesorteerd en zo ontstonden de poules. Dit was een immense klus. Aan gewichtsklassen werd eigenlijk niet gedaan men schoof deelnemers bij elkaar met een leeftijdsverschil van 2 a 3 jaar en een gewichtsverschil van zo'n 10% a 20 % van de ondergrens waarmee men begon.
Wanneer men dan de tijd een beetje had ingeschat, verstuurde men de kaartjes naar de deelnemende verenigingen. Daarna moesten alle poules worden uitgeschreven en soms ook weer gewijzigd.
Menno Ter Haseborg had dit vanaf de zijlijn gezien zien daar zijn kinderen zo vanaf ongeveer 1978 meededen. Van daaruit is het idee ontstaan om een dergelijk programma te ontwikkelen.
Al babbelend op alle toernooien waar Menno kwam, ontstond het idee om een aantal elementen te vereenvoudigen. Zo kwam hij op het idee eerst drie dingen te proberen.
a) De kaartjes op de vloer voor het samenstellen van poules op te lossen .
b) De kaartje laten afdrukken .
c) poule formulieren laten afdrukken .
Dit kun je allemaal in de voorbereidende fase doen .
Een groot probleem was destijds dat er maar weinig middelen waren om dit te kunnen realiseren . Menno was vanwege zijn werk veel met computers bezig die weliswaar ongeveer een halve woonkamer besloegen en je ook niet kon meenemen. Hij mocht in de vrijetijd wel gebruik maken deze computers en zodoende heeft hij met een paar jongens van de HTS Groningen, een poging gewaagd de drie voornoemde problemen programmatisch op te lossen. Dit resulteerde in een programma dat voor het eerst werd toegepast bij het PaasToernooi van Bakeru (John Bakker) in Haren (dat toernooi met gipsen hazen en hard gekookte eieren.)
De uitnodigingen en inschrijvingen werden toen nog via de organisatie gedaan, alleen de verwerking werd door Menno op de computer gedaan, meestal met een paar van de organisatie zelf (in de avonduren) . Dit kostte meestal 3 avonden . Eerst moesten alle deelnemers worden ingeklopt, puzzelen over de poule verdeling en dan kaartjes en poule afdraaien . (Weeglijsten kwam pas later)
Het gevolg was wel dat Menno inderdaad op de meeste toernooien aanwezig was (en nog steeds ben). Later rolde hij er gewoon verder in en eigenlijk om twee reden . a) Menno had de beschikking over de apparatuur en b) Hij kon toernooiorganisaties enig werk uit handen nemen en verder vond hij het leuk om met al die toernooiorganisaties ideeën op de doen.
De grote verandering is geworden het omschakelen naar draagbare pc (=laptop) en een printer die te tillen is. Dit bracht met zich me dat er de nodige wijzigingen werden gedaan op de printeraansturing . Ook werden enige optimalisatie methoden toegevoegd . Tevens werden comptabiliteitsproblemen tussen MS-Windos en Linux opgelost .
Grote andere veranderingen zijn gekomen toen het internet een beetje beschikbaar werd voor iedereen. Zo rond de jaren 2002-2004 kregen we de mogelijkheid om met webservers te spelen , waarmee we onze eigen web pagina's konden gaan maken . (Overigens was dit meer een reactie op het geklungel van de JBN). De webserver gaf ook de mogelijkheid om interactieve programma's te maken, dat wil zeggen programma's waar gebruikers zelf hun informatie kunnen ingeven. Het eerste experiment was een toernooi agenda op de site maken waarin een organisatie zelf het toernooi kon aanmelden. Een deel van dat systeem wordt nog gebruikt .
Dit maakte het mogelijk om de inschrijvingen niet meer op papier te hoeven doen, maar direct te kunnen versturen. Zo werd ook de mogelijkheid gemaakt om de kaartjes per mail te versturen .
Men moet zich wel realiseren dat dit eigenlijk pas goed mogelijk werd op het moment dat de meerderheid van de toernooiorganisaties ook de mogelijkheid had met het internet te kunnen spelen en daarvoor het apparatuur bezaten (ergens 2008-2012 werd dit goed mogelijk).
Er is op verzoek van gebruikers een poging ondernomen om de bediening meer op een Windows achtige wijze te laten zien . Kennelijk kunnen de meeste mensen alleen nog maar met een muis en tabbladen omgaan . (Op een toernooi werkt dit omslachtiger . Typen gaat sneller dan steeds te moeten wisselen tussen muis en toetsenbord.) Hoewel er een overstap gemaakt wordt op jbn.toernooi.nl, is het de vraag hoe lang Menno nog betrokken blijft met het Judo Toernooi Programma. Mogelijk kan het nog wel 10 jaar me, gezien de traagheid waarmee toernooi.nl de aangegeven problemen oplost. Menno weet dat het probleem van Toernooi.nl is dat het gemaakt is door iemand die weinig tot niets van het judo spelletje afweet en die geholpen werd door iemand die als voorbeeld het Espoire toernooi gebruikte. Jammer genoeg is dat niet erg representatief voor de meeste judo toernooien in Noord Nederland, vooral omdat er niet ingedeeld kan worden op bandniveau.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.