Op zaterdag 23 september 2023 is, tijdens het Bushi Open toernooi, door Loco-burgermeester Bob Roelofs aan Joyce Jansen-Ott het “Arnhems Meisje” uitgereikt. Waarom? Per definitie omdat zij al een lange tijd, belangeloos en actief een grote maatschappelijke impact heeft gemaakt en nog steeds maakt. Daar is deze erkenning immers een bevestiging van. Als je het Joyce zelf zou vragen, zou ze dit zeker niet op zichzelf betrekken en het misschien absurd of zelfs misplaatst vinden. Het is dan ook maar goed dat het aan anderen is om de erkenning aan te vragen.
Joyce en judo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen omdat zij zich al meer dan 30 jaar actief bezighoudt met judo en in haar jeugd een goede judoka was, maar ook omdat zij al meer dan 10 jaar trainer coach is en in 1996 aan de wieg stond van de oprichting van Budovereniging BUSHi Arnhem. Joyce heeft een aantal top judoka’s opgeleid en is binnen een Judo Bond Nederland een erkende en gewaardeerde collega. De zienswijze van Joyce en haar benaderingswijze van de ontwikkeling van judoka’s sluit goed aan bij het Talent Partnerschap dat de JBN enkele jaren geleden heeft geïntroduceerd. Heel veel van de tijd die zij steekt in coaching en ontwikkeling in de breedste zin des woords doet zij in haar vrije tijd. En toch draait het niet om deze wapenfeiten.
Bewegen is gezond en maakt mensen gelukkig. Joyce redeneert dat het dus belangrijk is dat mensen plezier hebben, dat activiteiten toegankelijk moeten zijn zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen en dat wat je van mensen vraagt, moet passen bij wat mensen kunnen én willen. Naast plezier hebben is Joyce ervan overtuigd dat de succeservaring in een spel of sport belangrijk is en zij streeft ernaar mensen dat succes te laten ervaren. Want, als je plezier hebt en het voelt goed, dan blijf je het ook doen. Ook leer je op die manier omgaan met verlies en frustratie en ook dat is van toegevoegde waarde. En van daaruit is de stap om judo aan te bieden aan iedereen die wil en het beste uit mensen te halen, helemaal niet meer zo groot. Daarom is bij BUSHi iedereen welkom en is aangepast judo geïntegreerd in regulier judo (in feite is dat onderscheid er dus niet). Judo is daarbij veel meer een middel waarin een heleboel samenkomt. Judo lijkt een individuele sport maar Joyce zorgt ervoor dat dit bij BUSHi een teamsport is.
Wat haar vervolgens onderscheid is haar enorme hoeveelheid energie en doorzettingsvermogen. Die wil om een ieder het beste uit zichzelf te laten halen dat zie je terug in haar werk, judo en daarbuiten. Of het nu gaat om de revalidatie van cliënten vanuit het werk bij de Maartenskliniek of om het krijgen van erkenning (en het mogen deelnemen aan bijvoorbeeld Europese wedstrijden) van de JBN voor “haar judoka’s”. Joyce heb je voor meer dan 100%! Zij verwacht wel van de ander dat diegene er ook voor gaat; wat dan ook het doel is. Bewegen begint met plezier, maar meedoen aan datgene wat Joyce organiseert en faciliteert is niet vrijblijvend.
Joyce, van harte gefeliciteerd met deze prachtige erkenning!
(tekst en foto's: Marco Krachten persbericht Arnhems Meisje)
Link naar het interview met Joyce
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.