Van 24 augustus tot en met 5 september 2021 vinden de Paralympische Spelen in Tokio plaats. Tijdens dit sportevenement komen ruim 4000 topsporters naar de Japanse hoofdstad om hun land te verdedigen. Van 27 tot en met 29 augustus staat het visually impared (VI) judo op het programma. Bijna 140 judoka's met een visuele handicap nemen deel aan deze aangepaste judovorm waarbij alle technieken zijn toegestaan. Namens de JBN reizen Henk Plugge en Jhon Ramaekers af om een cruciale rol op dit podium te vervullen. Henk Plugge reist als Referee director naar de Japanse stad en Jhon betreedt de tatami om de wedstrijden in goede banen te leiden. Wij spraken met beide heren over hun aanwezigheid op dit prachtige evenement.
"Na alle investeringen om mijzelf te ontwikkelen om zodanig het gewenste niveau te halen is het eervol om bevestiging te krijgen door geselecteerd te worden, geeft Jhon aan. Het geeft een heel bijzonder gevoel om op deze historische en betekenisvolle locatie als scheidsrechter actief te zijn."
Voorbereidingen op de Paralympische Spelen
Dat er vele ogen op Jhon zijn gericht heeft hij geen last van; "Ter voorbereiding ben ik o.a. veel video's aan het kijken en hierin wordt ik ook goed door de IJF gefaciliteerd. Het gaat mij erom dat ik mijzelf telkens wil verbeteren en de sporters verdienen een in topvorm verkerende scheidsrechter die de beste beslissingen maakt. Ik heb nog geen inzicht in welke wedstrijden ik precies ga doen, dit hoor ik pas op de wedstrijddag.”
Toen Jhon op zevenjarige leeftijd met het beoefenen van judo begon had hij er nooit aan gedacht om als scheidsrechter aan de slag te gaan. Inmiddels heeft hij al op vele evenementen in de World Judo Tour maar ook EK’s en de Youth Olympics In Buenos Aires gestaan.
"Door een langdurige blessure besloot ik de lerarenopleiding te volgen en ik vond de scheidsrechtercursus daarbij horen. Toen ik eenmaal als scheidsrechter op de mat stond ging het mij goed af en ik denk doordat ik zelf judoka ben geweest ik mij goed kon inleven in de judoka's. Ik kreeg goede feedback en al snel kwam ik erachter dat ik meer kon en verder kon komen als scheids dan als wedstrijdjudoka. Binnen negen jaar behaalde ik mijn continentale licentie en het gegeven dat ik in Tokio scheidsrechter voor het VI judo ben geeft wat extra's en ik kijk er heel erg naar uit.”
De rol van Referee director: minder zichtbaar voor het publiek, maar minstens zo cruciaal
Een voor het publiek minder zichtbare, maar minstens zo cruciale rol op het grootschalige evenement gaat Henk Plugge als Referee Director vervullen. In het verleden hebben de IJF en de IBSA (International Blind Sports Federation) een convenant gesloten waarbij is afgesproken dat de IJF het VI judo nog meer gaat ondersteunen. Binnen de al bestaande scheidsrechtercommissie is Henk Plugge daar in 2015 als Referee Director in geplaatst. "Binnen mijn functie zorg ik voor de verbinding tussen de IBSA en de IJF. Ik werk hierin goed samen met een andere Referee Director.
De rol van de Referee Director op de Paralympische Spelen
"Allereerst voer ik de controle op alles wat met de arbitrage te maken heeft. Dit betekent dat ik vooraf de referee meeting leid en o.a. scheidsrechters instrueer over de indeling. Tijdens de wedstrijden heb ik de leiding over het arbitragepakket om daarbij gezamenlijk (scheidsrechters en commissie) tot de juiste beslissing te komen. In feite zorgt de commissie voor de juiste faciliteiten, zodat de scheidsrechters optimaal hun taak kunnen doen en wij allen een goed arbitrageproduct afleveren. Wij hebben fantastische scheidsrechters op de mat en die moet je zoveel mogelijk hun gang laten gaan en vrijheid geven. Desalniettemin zijn het de Paralympische Spelen dus betekent het dat de sporter die vijf jaar heeft getraind om hier te staan erop mag rekenen dat het een foutloze arbitrage is. Omdat moeilijke situaties interpretabel zijn hebben we ook nog de videobeelden. Bij deze situaties ondersteunen wij. Wij kunnen de beelden zeer zorgvuldig vanuit meerdere hoeken bekijken en in slow motion afspelen. Na het bestuderen van de beelden ondersteunen we de arbitrage, door het nemen van een eindbeslissing."
"Ik had geen Olympic Referee kunnen worden zonder de steun van dierbaren"
De eerste jaren nadat ik stopte om actief op de mat te staan was dat een gemis. Maar ik voel mij heel goed en content met de functie die ik nu uitvoer. Uiteraard leef ik mee met de scheidsrechters die nu op de mat staan en ik voel wat zij voelen. Ik heb die ervaring ook en weet wat op de mat gebeurt. Dat is een meerwaarde in mijn huidige functie. VI judo heeft een hele belangrijke plek voor mij en ik vind het een ontzettend waardevolle tak binnen de judowereld waar ik mij nu mee bezighoudt. Daarnaast ben ik altijd ondersteund door mijn vrouw en zonder haar steun had ik de top niet kunnen bereiken.
Ranking systematiek IJF
De IJF heeft op basis van een ranking systeem, drie jaar voor de Spelen plaatsvinden, een groep van 50 top scheidsrechters samengesteld. Uiteindelijk houden ze een groep van rond de 32 scheidsrechters over waaruit dan 28 geselecteerd worden. Zestien voor de reguliere spelen en twaalf voor de Paralympische Spelen. Vanuit de IJF is er veel geïnvesteerd en dankzij dit gegeven zijn er nu ook IJF top scheidsrechters die de VI judo wedstrijdregels heel eenvoudig hebben kunnen implementeren.
De JBN is ontzettend trots op het gegeven dat Jhon en Henk naar de Japanse stad afreizen en wij wensen ze dan ook veel succes en plezier tijdens de Spelen.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.