Siska Johannes (41) uit Muntendam (1e dan judo, scheidsrechter 3B en tot 2018 voorzitter Judo Ryu Muntendam (JRM)
Hoe lang ben je al actief lid van Judo Ryu Muntendam en in welke hoedanigheden?
"Ik ben sinds 1986 lid van de vereniging Judo Ryu Muntendam. Vele jaren was ik er actief in de activiteitencommissie. Eind 2011 kwam ik in het bestuur, eerst als voorzitter; sinds 2018 als penningmeester."
Wat spreekt jou in de judosport het meest aan?
"Ik vind het leuk dat judo geen teamsport is. Heb je geen zin of een slechte dag? Geen probleem, niemand is van jou afhankelijk. Ik vind het ook leuk dat je aan verschillende aspecten van judo mee kunt doen: wedstrijden (als deelnemer of scheidsrechter), techniek, kata, maar ook op bestuurlijk niveau."
Hoe zou je JRM als judoclub willen typeren?
"JRM is een kleine club met circa dertig leden, dat redelijk actief is met wedstrijden, zowel voor wedstrijd- als beginnende judoka. Elwin Johannes en Jos Schut zijn onze trainers."
Hoeveel bestuursleden telt JRM en wie zijn jullie vrijwilligers?
"Ons bestuur telt 7 personen; helaas nog een vacature. Het is best lastig voldoende bestuursleden, maar ook vrijwilligers te krijgen. Er dienen, behalve de standaardfuncties, nog diverse andere taken te worden vervuld, zoals activiteitencommissie, website, wedstrijdsecretariaat, kantine- en schoonmaakdiensten, oud papier actie, externe vergaderingen. Onze bestuursleden en vrijwilligers zijn overwegend leden, ouders en ouders van oud-leden. Mijn ouders maken bijvoorbeeld wekelijks de dojo schoon."
Welke ontwikkeling maakt judoclub JRM de laatste tien jaar door?
"De laatste jaren gaat het aantal clubleden helaas omlaag. Wat daar ook aan bijdraagt zijn de verplichte trainingen bij de RTC’s en NTC voor laatstejaars – 15 en -18 jaar. Onze reguliere wedstrijdtraining is daardoor vreselijk uitgedund. Het organiseren van een eigen toernooi is ook lastig. Het lijkt alsof de animo naar toernooien te gaan de laatste jaren wat afneemt. Daarbij komt dat onze sporthal is gesloopt en in de andere sporthal is de tribune verwijderd. We moeten dus buiten Muntendam op zoek naar een geschikte hal."
Werkt JRM ook samen met andere clubs in de regio?
"Al jaren organiseren wij samen met andere judo verenigingen opstaptoernooien. Ook kennen wij al enige jaren op zondag gezamenlijke wedstrijdtrainingen met Judoschool Wouter Meijer en kunnen judoka bij beide clubs trainen. Als een judoka zich wil voorbereiden op het 1e dan examen gaat hij of zij naar de districtstraining Techniek in Haren."
Heeft JRM het JBN keurmerk?
"Ik denk niet dat kinderen eerder naar onze club komen als we een JBN keurmerk hebben of ontwijken als we deze niet hebben. Ouders hebben meestal geen idee wat de JBN is. Dus zo’n keurmerk zegt hen niets. Voor nu zie ik de toegevoegde waarde er niet van in."
Heeft het clubbestuur van JRM nog speciale wensen?
"Onze enige wens is dat de JBN wedstrijdjudoka niet verplicht zijn elke week op doordeweekse dagen naar de RTC’s en vooral het NTC te gaan. Dit betreft toch vijf judoka van beide clubs. Door hun afwezigheid op de clubtraining wordt het voor andere judoka minder aantrekkelijk te komen trainen. De -15 en -18 jarige talenten zijn o.a. voor hun vervoer vaak afhankelijk van hun ouders. Voor hun eigen toekomst en carrière vind ik het belangrijk, dat zij naast hun sport voldoende tijd kunnen besteden aan hun huiswerk! Een gepassioneerd wedstrijdjudoka droomt echter van meedoen én winnen. Meedoen aan een belangrijk buitenlands toernooi kan echter alleen als je wordt geselecteerd. Je wordt alleen geselecteerd als je op de RTC- en NTC trainingen verschijnt. Ik vind eigenlijk dat kleine clubs met judoka in de categorie -15 en -18 jaar hiermee de das wordt omgedaan. Helaas weet ik dat onze wens niet zal worden vervuld, tenzij de NOC-NSF hun beleid van centralisatie aanpast of de JBN uit de klauwen van NOC-NSF kan komen."
Financiën
Zijn er - buiten de eigen sponsors van Judo Ryu Muntendam - voor de club en of ouders van junioren en jeugdleden nog mogelijkheden gebruik te maken van bepaalde subsidies of ondersteuningen?
"Sponsoren zijn moeilijk te vinden. Op dit moment hebben we er ook geen. Voor de judoka van minima zijn er wel mogelijkheden, waarbij een organisatie de betaling van contributie en judopak op zich neemt, zo dat ze toch kunnen judoën. Dus dat is positief. Ook is de gemeente Midden Groningen bezig met een soort online winkel waar mensen, die daar recht op hebben, een lidmaatschap bij een vereniging of sportkleding kunnen kopen. De aanbiedende partij wordt dan betaald via / door de gemeente. Ook dit is een positieve ontwikkeling. Verder kan de vereniging aanspraak maken op subsidie via de gemeente, maar daar zitten tegenwoordig wel voorwaarden aan vast, waardoor het uiteindelijk toch wat minder oplevert."
Wat zijn op dit moment voor de penningmeester de belangrijkste aandachts- en actiepunten?
"Op dit moment is het belangrijk om een beetje op de centen te zitten en te kijken naar geld besparende maatregelen. De vaste lasten blijven namelijk redelijk gelijk ook al gaat het aantal leden omlaag. Het duurt bijvoorbeeld ook even voordat het effect van het vervangen van boilers te merken is. Ook moeten we kijken hoe we meer leden kunnen krijgen, zodat er ook weer een gezonde balans is tussen inkomsten en vaste lasten."
Heb je als penningmeester van een sportvereniging nog Muntendam te maken met externe financiële controles en zo ja, welke dan?
"De vereniging heeft vele jaren geleden controle gehad van de belastingdienst, maar verder zijn er geen controles geweest. De gemeente wil bij het aanvragen van subsidie wel een begroting, financieel verslag en balans hebben."
Wat zijn de plannen voor de komende jaren?
"Op dit moment willen we inzetten op groei en het organiseren van een (internationaal) toernooi."
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.