Hoofdtrainer bij Judovereniging De Mattekloppers in Groningen. 2e Dan judo:
Plezier is geen doel maar uitgangspunt
Judovereniging de Mattekloppers kent een lange historie. Haar judoka’s zijn (in normale tijden) op alle wedstrijdniveaus vertegenwoordigd. Een goede sfeer, vertrouwens als basis en plezier als uitgangspunt zijn er belangrijke ingrediënten. Belangrijk is volgens Simon Leistra dat ook de samenwerking met judoclubs in de noordelijke regio verder is uitgebreid.
Is judo van jongs af je favoriete sport geweest?
“In 1979 ben ik in Veendam voor het eerst op een judomat gestapt en ben er tot op heden niet meer afgestapt. Vanaf het begin vond ik judo interessant. De kick om iemand te werpen vond ik als kind al enorm gaaf.”
Wie was je destijds je trainer?
“Paul Siekman heeft mij de eerste beginselen van het judo aangeleerd. De begeleidende rol van ‘inspirator’ Paul, waar ik tot mijn achttiende heb getraind was voor mij essentieel. Hij gaf me vertrouwen en stond altijd voor mij klaar.”
Kun je iets vertellen over jezelf als jeugdig judoka?
“Wanneer ik terugblik op mijn judocarrière, maar dit geldt tevens voor mijn sportcarrière, dan zou ik mezelf typeren als generalist. Ik kan van alles wel een beetje. Qua judo moest ik het niet hebben van de fijne techniek, maar vooral van mijn doorzettingsvermogen. Op basis van deze karaktereigenschap heb ik tot achterin de dertig met heel veel plezier wedstrijdsport mogen ervaren.”
Waarom koos je voor de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO)?
“Op de lagere school wist ik het al. Ik wilde gymleraar worden, voornamelijk gebaseerd op mijn gymleraar in die tijd. Naast het organiseren van enorm leuke lessen kon gymmeester De Jong namelijk vanaf het hoofdgebouw naar het gymlokaal op zijn handen lopen. Toch een afstand van 200 meter.”
Wat vormde uiteindelijk de kern van je keuze?
“Na verloop van tijd kwam ik er namelijk achter, dat ik naast gevoel voor sport ook affiniteit had voor het omgaan met kinderen. Het pedagogisch handelen in combinatie met sport was voor mij de reden om me midden jaren ’90 in te schrijven voor de ALO.”
Met een ALO studie ben je nog geen judotrainer bij de Groninger studenten Budovereniging de Mattekloppers (GSBV)?
“Dat is zo, maar doordat ik de ALO had afgerond kreeg ik de mogelijkheid om een aangepaste cursus te volgen tot bevoegd judoleraar. Op basis van eerder verworven competenties heeft de Judo Bond Nederland (JBN) een passend programma voor mij samengesteld.”
Wie vormen nu de ledengroep van judovereniging de Mattekloppers?
“Het merendeel van de leden studeert aan de Hanzehogeschool of de Rijksuniversiteit in Groningen. Naast de studenten die lid zijn worden er jaarlijks een aantal dispensatiekaarten verstrekt, bijvoorbeeld aan oud- studenten. Op gezette tijden organiseren wij ook trainingen, die open staan voor niet studenten.”
Is er verschil tussen de J.V Mattekloppers en een burger- judovereniging?
“J.V. De Mattekloppers wordt bestuurlijk geleid door studenten. In vergelijk met een burger-judovereniging zijn er vooral veel overeenkomsten. Daarentegen is de kans dat je er verschillende nationaliteiten op de judomat tegen komt bij ons groter. We kenmerken ons voornamelijk door de positieve sfeer op de mat!”
Hoe komt dit in je trainingen naar voren?
“Evenals elke trainer zorg ik er voor, dat mijn judoka’s voldoende worden uitgerust voor de wedstrijden en zij met vertrouwen de strijd kunnen aangaan. Hierin onderscheid ik mij niet van andere trainers. Wat ik uitermate belangrijk vind is de sfeer waarbinnen er wordt getraind. Plezier is hierin niet het doel maar uitgangspunt. Om dit te realiseren moet je als trainer een gezonde relatie hebben met je sporters. Er dient vertrouwen te zijn en op basis hiervan kunnen mooie resultaten worden behaald.”
Waar kunnen wij je wedstrijdgerichte judoka’s ontmoeten?
“Nu lukt het niet vanwege Corona, maar normaliter zijn de wedstrijdjudoka’s op alle niveaus in de judowereld vertegenwoordigd. M.n. de teamwedstrijden ervaren onze judoka’s als een prettig podium om te acteren. Samen met elkaar een wedstrijddag beleven, stilstaan bij de ervaring en dit gezamenlijk vieren maakt het voor de studenten aantrekkelijk om de wedstrijdsport te beleven.”
Kun je enkele hoogtepunten qua prestaties noemen?
“In het verleden hebben onze wedstrijdjudoka’s op (inter-) nationaal gebied goede prestaties neergezet. Zo heeft Karin Kienhuis aan twee Olympische Spelen mee gedaan. Ook anderen leverden goede prestaties op WK’s en EK’s. Thans doen onze judoka’s het vooral goed op nationaal gebied. Ook in teamverband draaien de Mattekloppers, zowel bij het herenteam als het mixteam met de top van Nederland mee. In 2019 werden we samen met Judoschool Veendam, waar we de afgelopen jaren nadrukkelijk mee samenwerken, nog derde bij de mixteams van Nederland.”
Wat is je advies aan de Groninger Studenten?
“Zet je schroom opzij! Ik weet dat er nu nog behoorlijk wat studenten in Groningen en Ommeland rondlopen, die om diverse redenen het judopak niet meer aantrekken. Dit vind ik enorm jammer. Mijn oproep aan hen is: graaf in je geheugen en denk terug aan de leuke momenten binnen de judosport. Klop het stof van je pak, kom in beweging, ga naar een judoclub en herontdek de sport. Wanneer je dit bij J.V. de Mattekloppers wil komen ervaren staat zaal 2 aan het Blauwborgje 16 altijd voor je open!”
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.