Judoschool Jiritsu draagt judokennis en vaardigheden over, maar werkt ook bewust aan karakterontwikkeling.
Michel Nijenhuis organiseerde begin maart 2020 in Hoogkerk zijn vierde judotoernooi sinds zijn start als judoschoolhouder in 2017. Tussen de wedstrijdstrijd blokken door blikt hij terug op zijn tijd als topjudoka, maar spreekt daarna met nog meer bezieling over zijn doel en plannen met Judoschool Jiritsu.
Wanneer en waar maakte je kennis met de judosport?
Dat was in 1992. Ik was 7 jaar, wat angstig en onzeker en werd ook toen nogal eens gepest. Onze huisarts adviseerde mijn ouders om mij naar een judoclub te sturen. Zij brachten mij daarna jarenlang wekelijks naar Judoschool Jaap de Lange in Meppel. Op mijn eigen toernooien zijn zij nog steeds als vrijwilligers actief. Toch geweldig, niet?
Waarom koos je voor deze sporttak? Wat was toen je doel?
Ik volgde destijds in feite een advies op. Het doel was immers zelfverzekerder, weerbaarder en minder angstig te worden. Ik moest meer voor mijzelf opkomen. Terugkijkend heeft de judosport daar in hoge mate aan bijgedragen.
Wat bracht jou eigenlijk bij het wedstrijdjudo?
Ik ging met clubgenoten mee naar een toernooi en vond dat spelletje wel leuk. Bij Judoschool De Lange, bekend om zijn vrij grote en sterke wedstrijdgroep, was ik – met enige aanleg – ook bij de juiste club.
Welke club-overstijgende trainingsmogelijkheden bezocht je o.a?
Jarenlang bezocht ik de districtswedstrijdtraining in Leek en de wekelijkse kernploegtraining in Nieuwegein. Een RTC bestond nog niet. Ik vind dat noordelijke judotoppers thans goed mee doen. Het zou mooi zijn als zij ook voor onze clubs en judoka iets meer kunnen doen.
Wat zijn enkele hoogtepunten in je wedstrijdperiode?
In 2003 werd ik Nederlands Kampioen – 100 kilogram. Ik won daarnaast nog diverse NK medailles. In 2010 werd ik gekozen als beste judoka van de Bundesliga. Op dit moment ben ik nog wel actief als wedstrijdjudoka, maar nu slechts voor de fun.
Wat was je lering als judoleraar in dienst bij een judo / sportschool? Vanaf 13 jarige leeftijd hielp ik al bij judotrainingen in Zwartsluis. Ik wilde graag trainer worden. Als leraar in loondienst kreeg ik de kans veel te organiseren en te (bege-)leiden. Maar gaandeweg kwam ook de gedachte op te zijner tijd toch een eigen judoschool te willen beginnen.
Hoe is Judoschool Jiritsu georganiseerd?
Ik ben in 2017 gestart. Belangrijke items waren o.a. het vergroten van mijn netwerk, naamsbekendheid en het vinden van geschikte locaties Wij bieden thans op zes dagen in de week judolessen aan op vier locaties in Groningen-Stad en werken met 4 docenten. Een groep telt maximaal 16 judoka. Binnen de club zijn ook een A-judo groep en een 25 tal senioren actief. Met 2 leraren verzorgen we clinics in het basis – en bijzonder onderwijs.
Wat is je doelstelling judoschoolhouder?
Ik wil vanuit mijn passie voor de judosport graag mijn kennis en eigen ervaringen, waaronder die in mijn jeugd, doorgeven aan mijn clubleden. Persoonlijke aandacht en karakterontwikkeling als zelfredzaamheid (Jiritsu) en zelfverzekerdheid horen hier zeker bij.
Wat staat er voor de komende tijd op de rol?
Ik stond v.w.b. het recreatiejudo wat gereserveerd t.o.v. het JBN lidmaatschap. Een gesprek met JBN verenigingsadviseur Korenberg heeft mij van het nut overtuigd. Vanaf 2020 dienen nu alle nieuwe leden JBN lid te worden. Onze judoschool krijgt binnenkort ook het JBN keurmerk. We gaan door met de JBN Randori-competitie, evenals in dit judotoernooi.
Wat is je advies als topsporter en judo leraar aan collega’s?
Aan wedstrijdjudoka: Blijf judoën zolang je er plezier aan beleefd. Aan judoleraren: Geef het sportplezier én passie mee aan je clubleden.
Mrt. 2020 /JM/ Gesprek met… Michel Nijenhuis
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.