Van boeiend judoverleden op weg naar een bestendige toekomst
Judovereniging Bakker kent meerdere ups en downs in haar bestaan. Met Geth en Annousch blikken we terug op m.n. het laatste decennium. Een soms hectische periode met recent een laatste verrassende beleidskeuze.
Geth, kun je iets vertellen over het verleden van Judovereniging Bakker? “Judoleraar Egbert Bakker startte in de jaren ’60 een judoschool in Groningen. In de jaren ‘70 werd het Judovereniging (J.V.) Bakker. Egbert Bakker stopte in 2011 toen hij 50 jaar als leraar op de judomat had gestaan. J.V. Bakker met ooit 90 leden was o.a. bekend door zijn grote en sterke groep wedstrijdjudoka’s. Na de eeuwwisseling kreeg echter het sociale aspect van het judo meer aandacht.”
Wat was destijds je motivatie voor dit voorzitterschap?
“Tien jaar geleden vroeg de heer Bakker mij zitting te nemen in het bestuur. Vrij snel daarna werd ik voorzitter van een vierhoofdig bestuur. Mijn dochters judoden toen ook en zelf begon ik aan mijn tweede periode als judoka (bruine band). Nu op een zachtere tatami en niet meer op die keiharde zeegrasmatten in mijn jeugdjaren!”
Annousch, hoe lang ben jij secretaris van het bestuur en waarom?
“Destijds vertrok de toenmalige secretaris. Als levensgezellin van Geth en judoënde kinderen spraken we thuis al vaak over judo en vergaderde men bij ons. Dus die stap was klein. Maar meer nog, als ‘regeltante’* ligt mij dit type vrijwilligerswerk wel. Ondertussen ben ik al ruim zes jaar secretaris.”
Wat stelde jij je aan het begin van deze verantwoordelijkheid ten doel?
“Er was behoefte aan meer orde, overzicht en directe contacten met de jeugd-leden én hun ouders. Door o.a. het vertrek van judoleraar Bakker daalde het ledental dramatisch van 60 naar 23 leden. Als bestuur zijn we toen extra hard aan de slag gegaan met onze speerpunten: in- en externe communicatie, Sociaal aspect en ledenwerving. Ik bouwde o.a. een nieuwe website, vernieuwde flyers en diploma’s en had nauw contact met onze jeugdleden én hun ouders.”
Hoe vulde het bestuur het sociaal aspect tot nu toe in?
“We wilden vanaf de start een judoclub zijn voor iedereen. Iedereen moet kunnen sporten. Als judovereniging kiezen we voor laagdrempeligheid en een lage contributie voor jeugdleden (€11,00 / €12,00 p.m.). Hiervoor krijgt men een gratis judopak, een clubtoernooi en een cadeautje met Sinterklaas. Zo nodig geven we een kind ook gratis les. We communiceren met de jeugd en ouders via een aparte app-groep, maar ook per mail. Wij willen de nieuwelingen namelijk graag aan onze gastvrije club binden, want menig jeugdlid maakt bij 13 jaar al vaak een andere keuze. Wedstrijdgerichte judoka’s verwijzen wij overigens door naar Judosport Groningen.”
Geth, hoe beleefde jij zelf het afgelopen decennium?
“Ja, het ledenaantal daalde tot een absoluut minimum. De komst van Annousch met haar vaardigheden en enthousiasme gaf onze vereniging een welkome boost. Er kwam meer orde en overzicht. Belangrijk was de komst van judoleraar Wubbo Zuidland (7e Dan) in 2012, nadat ‘Judo Groningen’ ophield te bestaan. Zuidland bracht behalve veel judokennis ook 15 à 20 senioren mee. Actieve en hechte judovrienden, die graag lering en sportplezier combineren. Een welkome aanvulling op onze 3 jeugdgroepen. De toekomst van J.V. Bakker zag er ineens weer beter uit!”
Wat bepaalde - ondanks die opleving in ledental en recent nieuw kandidaat - bestuur – de toch vrij onverwachte keuze de vereniging over te laten nemen? “We denken dat het voor de vereniging een grote kans is te groeien en bloeien in handen van judoleraar John van der Meer. Wij hebben op zich een gezonde vereniging met een redelijke basis qua ledental, maar het lukt ons als bestuur niet nieuwe leden vast te houden. Er is dus geen sprake van doorgang. Zo hebben wij amper leden tussen de 12 en 18 jaar. Ook is het aldoor erg moeilijk leraren te krijgen en deze voor langere tijd aan onze vereniging te binden. Het beoogde nieuwe bestuur had hetzelfde inzicht en zag ook in dat een overname door John van der Meer een bestendige toekomst zou betekenen.”
Wat betekent deze overname voor het zittend – en nieuw bestuur, huidige leraren en leden?
“Formeel is het oude bestuur nog niet terug getreden. Omdat we bij de bestuursvergadering in juni jl. al in gesprek waren met John van der Meer hebben we besloten dit af te wachten, zodat we geen nodeloze kosten en werk zouden hebben. Ondertussen heeft het beoogde bestuur wel een aantal taken overgenomen. Na de overgang zal er geen verenigingsbestuur meer zijn, maar gaan we een stichting oprichten, die het sociale aspect van het judo gaat stimuleren. Het bestuur van deze stichting zal samengesteld zijn uit twee leden van het beoogde nieuwe - en een van het oude bestuur. In principe is de afspraak met John dat alle leraren die nu nog les geven - als ze dat willen - mee kunnen naar de nieuwe sportschool. Voor de leden zullen er grotendeels voordelen zijn. De sportschool zal groter worden en met dezelfde visie en sociale aspecten meer mogelijkheden gaan bieden op het gebied van de lessen, maar ook voor het opleiden van trainers en scheidsrechters. We zijn hier unaniem positief over.
Wat is jullie advies aan collega clubbestuurders?
Geth Kuin: “Judovrienden dragen hun judosport een warm hart toe. Toch is er nog te vaak gedoe in Judoland. Mijn advies: Kies voor positieve praat én daad!
Annousch Eekman: Communicatie. Communiceer goed met je leden, houd het contact dichtbij, toon belangstelling en beantwoord vragen vlot.
-----------------------------
*: Annousch Eekman is onder de naam ‘de Kleine Regeltante’ actief als ZZP-er op gebied van administratie en organisatie.
Nov. 2019. GK/AE/JM
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.