Véronique als bondscoach en sportondernemer
Als vijftienjarige groeide Véronique Akkermans uit tot een internationale judo - topper. Haar judo technische - en didactische vaardigheden bleven ook binnen de JBN niet onopgemerkt. Als zelfstandig sportondernemer voegde Veronique hier later nog andere talenten aan toe.
Wanneer en door wie werd je aangesteld als JBN bondscoach Dames?
“In 2000, enkele jaren nadat ik als wedstrijdjudoka was gestopt, vroeg Marjolein van Unen, destijds bondscoach Dames, mij of ik bondcoach Dames Junioren en – Kadetten wilde worden. Deze functie heb ik vervuld van 2000 tot 2005. Ik stopte omdat ik in 2005 mijn nieuwe Sportcentrum opende. Daarna was ik nog bondscoach Dames junioren en kadetten van 2012 tot 2015.”
Wat maakt een goede internationale wedstrijdjudoka tot goede bondscoach?
“Als bondscoach neem je in deze interessante functie al je ervaringen uit je eigen wedstrijdperiode mee. Je begrijpt direct wat de judoka vindt en voelt als ze zeggen dat ze moe, verdrietig of blij zijn of een bepaalde tegenslag hebben. Je hebt het immers zelf allemaal al eens mee gemaakt. Verder is het heel belangrijk, dat je iedere judoka goed in de kijker houdt en er persoonlijk aandacht aan schenkt. Je moet de verbinding zoeken. Daar gaat het om!”
Welke ervaringen zijn voorts nog vermeldenswaard?
“Ik hechtte altijd veel waarde aan een open communicatie met de clubtrainers. Daar hebben zij en ook hun judoka’s (en begeleiders) recht op. In een topsporttraject moeten er immers belangrijke en soms lastige keuzes worden gemaakt. Een tijdige en open communicatie helpt hierbij. Ik stond altijd - en sta nog steeds - open voor feedback. Dit aspect moet je niet onderschatten”
Kun je enkele hoogte – en dieptepunten uit deze periode noemen?
“Een echt dieptepunt voor mij was het overlijden van mijn jongere broer in 2014. Hij was pas 43 jaar oud. Ik kreeg daarna een burn-out en was een half jaar thuis. In die tijd heb ik wel geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Ik heb toen ook de moeilijke beslissing genomen te stoppen met werken voor de JBN en me te focussen op mijn eigen bedrijf”
Wat is je verwachting van het huidige Topjudo Dames in Nederland?
“Het Corona virus heeft ook in de internationale sportwereld een grote impact. Het is nu dus erg lastig hierop vooruit te blikken.”
Ben je nog op enigerlei wijze actief voor de Judo Bond Nederland?
“Ja, samen met Marjolein van Unen kijk ik kritisch naar aanvragen van judoka’s voor een bijzondere promotie.”
Welke ervaringen uit je sport- en bondscoach perioden spelen nog een rol in je werk en of privéleven?
“Kwalitatief presteren, de verbinding zoeken en open communiceren waren en zijn voor mij ook nu nog belangrijke uitgangspunten.”
Heb je nog een advies aan judotoppers / gekwalificeerde budoleraren?
“Doe als sporter wat je leuk vindt en ga er voor. Blijf als leraar de mens zien achter de judoka!”
Sportcentrum Akkermans: One team one spirit
Het ruim opgezette, gezellig en nu Corona proof ingerichte Sportcentrum Akkermans aan de Walperterwei 41 H in Wommels bestaat dit jaar vijftien jaar. Daar ging – weliswaar op een ander adres - Judoschool Akkermans aan vooraf. Maar ook die locatie vormde nog niet het prille begin van haar zelfstandig ondernemerschap.
Waar komt jouw ondernemersbloed vandaan? “Ondernemerschap komt inderdaad wel in mijn familie voor, maar ik denk dat het toch voornamelijk in mijn bloed zit. Als vierjarig kind nam ik al op de kleuterschool vroeg de leiding als er wat moest gebeuren. Toen voorspelden de ‘juffen’ al dat ik wel in een leidinggevende functie terecht zou komen.”
Waar en wanneer begon eigenlijk je zelfstandigheid?
“In mijn CIOS tijd gaf ik bij een lokale club judoles aan twee jeugdjudo groepen in Wommels. Ik kon deze groepen overnemen en deed dat ook. Judo werd de basis voor Sportschool Akkermans, het latere Sportcentrum Akkermans. Ik heb in de tijd mijn sportbedrijf gaandeweg uitgebreid met andere sporttakken als duur – en krachtsporten, alsook dansvormen, yoga e.d. Maar ook met fysiotherapie, gratis sauna na het sporten, peutercafé e.d.”
Wat zijn je belangrijkste speerpunten binnen het sportcentrum?
“Tijdens mijn wedstrijdperiode stonden mijn eigen prestaties centraal; tijdens mijn bondscoachschap de prestaties van mijn damesteams. Nu staat het resultaat van Sportcentrum Akkermans als geheel centraal: waar sta je voor?”
Kun je dit laatste wat toelichten?
“Ik denk dan niet aan optimale bedrijfsmatige kengetallen, aantal gewonnen bekers of medailles, maar in termen van gastvrijheid, sportplezier, gezellige ontmoetingsplaats, persoonlijke aandacht en ontwikkeling. Zeker als onder - nemer geldt dat ieder clublid graag gezien en gehoord wil worden: voor aandacht, een probleem, luisterend oor en of een deskundig advies over zichzelf of hun kind(eren).”
Sportcentrum Akkermans is herkenbaar aan haar motto ‘One team, one spirit’. Kun je dit toelichten?
“Met het voorgaande willen we – zowel binnen als buiten het Sportcentrum -uitstralen wie we als sportcentrum willen zijn. Daar doen we met ons team veel moeite voor. We streven ernaar dat sporters, begeleiders en gasten met plezier naar ons sportcentrum komen, er bezig zijn en daarna blij vertrekken.”
Waarin beleef jij als leraar en ondernemer nu zelf het meest plezier?
“Ik realiseer me nu, dat ik al vanaf 1987 judoles in Wommels geef, maar nog steeds met veel plezier. In onze dojo hangt een spreuk die ik mijn judoka’s graag voor houd: ‘Je verliest nooit, je wint of leert’!. Het doorgeven van het sportplezier en sport gebruiken als middel om mensen te helpen, dat is waar ik echt het meest van geniet.”
-------------------------------
VA/JM Okt. 2020. Dl 2.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.