Alles begint met passie, ook een goede judotraining geven.
Een ontwikkeling van clubtrainer naar bondscoach is wellicht voor menig judotrainer een ware droom. John vertelt over zijn werk als clubtrainer en bondscoach, wat dit inhoudt en hoe hij dit zelf heeft beleefd.
Kun je iets vertellen over je eigen wedstrijdverleden?
“Ik begon op mijn zevende jaar met judo in Delfzijl. Toen ik elf jaar was werden Wubbo Zuidland en Harrie Boersma mijn nieuwe leraren. Ik werd door hun enthousiasme voor de judosport meegezogen. Later trainde ik vier keer per week bij hen in Groningen en met resultaat: voor het eerst Noordelijk kam -pioen op mijn veertiende, 2e plaats bij de Nk-18 jaar en ik trainde bij Jong Oranje in Nieuwegein.”
Wat bepaalde jouw keuze judoleraar te worden?
“Ik was weliswaar een goede wedstrijdjudoka, zat ook bij de nationale judotop, maar was niet dé topjudoka. Wel wist ik al vroeg dat ik judotrainer wilde worden en volgde de CIOS opleidingen in Heerenveen voor judo, conditietraining, fitness en sportschoolhouder.”
Welke ervaringen deed je daarna als judoleraar op?
“Ik gaf vanaf 16 jaar – toen onder supervisie van Wubbo Zuidland - al les bij kleine judoclubs. Vanaf 20 jaar trainde Zuidland de seniorengroep in Groningen en ik de wedstrijdgroep met o.a. Henk en Carla Grol, Kim Polling. Daarna werd ik bij Kenamju in Haarlem enkele jaren hoofd Jeugdjudo opleiding. In 2012 kwam ik in parttimedienst bij de JBN als Judo Topsport Trainer (JTS), de voorloper van het Regionaal Trainings Centrum (RTC), met judotoppers als Frank de Wit (EK en WK) en Tornike Tsjakadoea (EK). In 2016 volgde mijn aanstelling als JBN bondscoach op het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Papendal.”
Wat is nu jouw echte drive in je werk?
“Wij hadden thuis een bakkerij. Mee helpen en je normaal gedragen waren standaarden in mijn opvoeding. Ik leerde ook dat je hard moet werken, zeker als je iets wilt bereiken. Mijn leergierigheid is een innerlijk drive. Judo trekt me, ik train graag, inspireer graag mensen door hen met goed judo op te leiden en ook door mijn passie voor judo aan hen door te geven. Ik ben altijd op zoek om mijzelf en de sporters te ontwikkelen en naar vernieuwing van technieken.”
Blijven de judotechnieken dan niet hetzelfde?
“Ja, de technieken blijven wel hetzelfde, maar de manier waarop en de keuze van de techniek – welke techniek gebruik je wel of niet – en in welke volgorde is echter wel essentieel. Ik ben perfectionistisch en streef naar topniveau om succesvol te worden. Deze houding heb ik ook al vanaf het begin gehad: perfectionistisch zijn en het maximale van de sporters eisen, die je begeleid.”
Ben je binnen JBN ook nog op andere gebieden actief geweest?
“Ik ben niet alleen 24 jaar in de breedte -, wedstrijd – en topjudo actief geweest, maar ook mijn medewerking verleend bij het opstellen van het JBN Meerjaren Opleidingsplan (MJOP) geweest. In de breedtesport vind ik het erg belangrijk, dat men kennis maakt met o.a. respect, discipline, samenwerken, winnen en verliezen. Ik streef er altijd naar de onderkant van de pyramide breed te houden om zo iedereen de kans te geven de echte top te bereiken.”
Waarom ben je recent gestopt als JBN bondscoach in Papendal?
“In mijn baan was ik zes dagen van huis, waarvan in het weekend vaak in het buitenland met overnachtingen. Mijn vrouw heeft reuma en we hebben twee kleine kinderen, die onze aandacht vragen. Deze privé omstandigheden zijn helaas niet langer met mijn functie als JBN bondscoach judo te combineren.”
Hoe schat je overigens de toekomst van het JBN Topsportbeleid judo in?
“Een nieuwe structuur ontwikkel je niet alleen, die moet je ook implementeren en een aantal jaren de kans geven. Dit beleid mag volgens mij in 2024 op haar prestaties worden afgerekend. De JBN zet ook in op verdere professionalisering van de RTC sublocaties, zodat zij kandidaten leveren voor RTC en NTC.”
Hoe beoordeel je het wedstrijd – en topjudo in ons district op dit moment?
District Noord Nederland loopt voorop in de JBN Topsport Judo structuur en de faciliteiten. Het RTC in Heerenveen functioneert goed, evenals op onze RTC sub locaties. Daardoor is de kans op doorloop het grootst. Er worden nu veel sporters (-18 jaar) van verschillende clubs geselecteerd voor titeltoernooien. In ons district zijn veel jonge, enthousiaste judotrainers actief, die sporters begeleiden op nationale - en internationale wedstrijden. Ook zij begonnen vanuit passie!
Wat is je advies aan jeugdige wedstrijd judoka?
Wedstrijd – en topsport begint met passie en met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling. Dit houdt in: zelf richting (aan-) geven, niet afwachten en alles klakkeloos aan - nemen. Kortom, een route naar een intrinsiek gemotiveerde sporter, die zelf -regulerend is.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.