1e Dan Aikido. Docent LO aan het Gomarus college in Assen. Lid Stichting Japanse en Okinawaanse Krijgskunsten (SJOK) in Groningen.
Na een hele week Aiki-budo tijdens mijn sportstudie brak mijn interesse voor Aikido pas echt door
“Aan de keuze van Wian voor de sporttak Aikido ging een kleine zoektocht vooraf. We vroegen de in Zuid Afrika geboren Aikidoka wat zijn keuze bepaalde en hoe hij zijn sport tot nu toe beleeft”.
Wat was je eerste kennismaking met de sporttak Aikido?
“Mijn eerste kennismaking met Aikido was via mijn vader. Hij heeft in Zuid Afrika een aantal jaren aan Aikikai Aikido gedaan. Dit heb ik zelf niet bewust meegemaakt aangezien ik nog niet geboren was. Door de verhalen en natuurlijk ook de voorbeelden toen ik wat ouder was raakte ik geïnteresseerd in budo”.
Hoe ziet het vervolg hierop er uit?
“In Kampen (daar ben ik opgegroeid) was geen Aikido dojo, dus heb ik in mijn jeugd judo gedaan bij Jetze van Dijk sensei. Later maakte ik tijdens mijn sportstudie aan de Calo in Zwolle kennis met Aiki-budo. Doordat ik hier een hele week les in heb gehad raakte ik enorm geïnteresseerd in het Aikido. Ik wilde hier beslist meer van weten en ben gaan zoeken naar een dojo. Na een interview voor mijn scriptie met de taekwondoleraar Henk Meijer ben ik toen terecht gekomen bij Chris de Jongh sensei”.
Hoe lang ben je nu in welke Aikidostijl op de tatami actief?
“Ik ben sinds 23-10-2014 actief in het Aikikai Aikido. Dat is namelijk het moment waarop ik ben gaan trainen bij de SJOK. Daarvoor heb ik wel eens een training gevolgd bij een dojo hier en daar. Zoals al genoemd heb ik er ook tijdens mijn opleiding kennis mee gemaakt, maar sinds 2014 train ik intensief meerdere keren per week bij de SJOK”.
Wat spreekt je in het Aikido nu met name aan?
“Pfff, dit vind ik een hele moeilijke vraag. Ik denk dat het me enorm aanspreekt omdat het heel veel verschillende dingen van je vraagt. Je bent niet alleen intensief fysiek bezig, maar je moet ook mentaal heel geconcentreerd zijn. Daarnaast is het sociale aspect ook belangrijk. Dit komt natuurlijk bij meer budosporten voor, maar Aikido is toch net weer even anders. Ook het gebruik van wapens vind ik enorm interessant aangezien dit wat mij betreft weer een extra element toevoegt. Daarnaast is het ontzettend fijn om ook met mensen van verschillende niveaus te trainen. Op die manier leer je naar mijn mening ook het snelst”.
Welke traject heb je ondertussen vanaf het begin doorlopen?
“Ik ben in juli 2015 begonnen met examens doen. Je begint net als bij Judo met kyu graden en die heb ik ook allemaal doorlopen (hoewel, ik heb er 1 overgeslagen). In april dit jaar heb ik mijn eerste Dan examen mogen afleggen, gelukkig met goed gevolg. Ik heb in de loop van de afgelopen vier en een half jaar ook veel verschillende stages gevolgd, zowel onder leiding van Nederlandse - als buitenlandse docenten. Degene die hierbij de meeste indruk op mij maakte was Nebi Vural sensei. Zijn Aikido spreekt mij erg aan”.
Zijn de verschillende leerling - en Dangraden ook aan je kleding te zien?
“In het Aikido heb je maar 2 soorten banden. Namelijk wit en zwart. Voordat je een Dangraad hebt, heb je dus een witte band. Wel heb je vanaf de 3de kyu een Hakama (een hele wijde broek) aan. Hieraan kun je zien dat iemand al enige tijd traint en dus vaak ook al wordt gezien als een gevorderde. Naast deze onderscheidingen kun je niet precies zien welke graad een Aikidoka heeft”.
Beoefen je ook nog een andere sport bij SJOK?
“Ik beoefen naast het Aikido ook Kenjutsu (Hyoho Niten Ichi Ryu) en Iaijutsu (Ryushin Shouchi Ryu). Beide zijn klassieke Japanse zwaardscholen. Bij Kenjutsu ligt de nadruk op partner oefeningen waarin je aanval en verdediging met het zwaard oefent. Bij het Iaijutsu ligt de nadruk op individuele kata. Het gaat dan bijna alleen maar om het trekken van het zwaard en dan het uitvoeren van aanval(len) en soms verdediging(en). Meest kenmerkende verschil tussen deze twee sporten is dat we in het Kenjutsu uitsluitend met houten wapens werken en met Iaijutsu voor het grootste gedeelte juist met een metalen zwaard”.
Staat er voor de komende tijd nog iets nieuws op stapel?
“Het eerstvolgende nieuwe avontuur van mijn Aikido reis is een demonstratie in Parijs. Ik mag samen met twee andere aikidoka Chris de Jongh sensei assisteren bij zijn demonstratie op 22 juni 2019 voor ‘Nuits des arts Martiaux’. Hier zie ik erg naar uit. De volgende stap zal denk ik zijn eerst een graad te halen in het Iaijutsu. Daarna zal het trainen voor mijn 2e Dan Aikido wel beginnen. Nog genoeg te doen dus”.
Wat is je persoonlijk advies aan geïnteresseerden en andere sportievelingen?
“Als je benieuwd bent wat Aikido is,zoek dan een dojo op en doe een keer mee! Het is echt een unieke sport en dat maakte het ook lastig om uit te leggen wat het precies is”.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.