Dick: Wij plaatsen onze tafel met EHBO materialen (en drop) liefst kort bij de wedstrijdmat en zorgen daar voor een vrij uitzicht. Ook volgen wij de wedstrijd vaak actief vanaf de bank direct naast de judomat. Zo hebben wij een goed zicht op het verloop van alle wedstrijden en kunnen we bij blessures snel reageren. Wij mogen echter pas de judomat op als de scheidsrechter ‘EHBO’ heeft geroepen.
Dini: De meest voorkomende blessures tijdens een DK judo zijn: bloedneus, tijdelijk de lucht kwijt, schrik en ook frustratie. Bij onderbeenbreuk of arm uit de kom verwijzen wij de pechvogel naar de huisarts. Heeft men een bovenbeenbeuk, blessure aan nekwervel, rug of is men buiten kennis dan bellen we rechtstreeks met de ambulancedienst.
Dick: Soms levert onze beslissing ‘Einde wedstrijd’ discussie met de ouder of trainer op. Na ons besluit mag men namelijk niet meer judoën. De EHBO heeft hierin het laatste woord. Een aanwezige arts in de sporthal mag zich gerust melden en ons ook adviseren, maar niet corrigeren. Bij twijfel kunnen wij ook de arts of verpleegkundige van ons Rode Kruis team raadplegen.
Dini: Voor JBN district Noord Nederland, judoka’s en EHBO heeft een blessurevrij kampioenschap de voorkeur. In dat geval doen wij als EHBO-ers weliswaar weinig ervaring op, maar dan hebben we wel vaak leuke judowedstrijden gezien!
J.M. april ‘18
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.