Merlijn Torensma (41) uit Leeuwarden (4e dan aikido, leraar en lid District Aikido Commissie) over aikido in district Noord-Nederland.
Waarin verschilt de aikidoka van de judoka en jiujitsuka?
"De aikidoka zoekt geen krachtmeting door het in wedstrijden op te nemen tegen anderen; aikido is gericht op zelfoverwinning. Een aikidoka begint vaak om de uiterlijke kant (o.a. mooie technieken, je kunnen verdedigen), maar gaat door omdat het je innerlijk veel brengt (rust, plezier in het trainen met anderen). In laatstgenoemde zal de aikidoka niet veel verschillen van de judoka en jiujitsuka."
Welke elementen in het aikido spreekt de beoefenaar met name aan en wat geeft u zelf het meeste sportplezier?
"Aikido is eindeloos fascinerend omdat de technieken op haast oneindig verschillende manieren zijn uit te voeren, maar vooral omdat de principes (meebewegen om te overwinnen, ontspannen om kracht te ontwikkelen et cetera) telkens weer op een dieper niveau beoefend kunnen worden. De training zorgt er voor, dat je tot op hoge leeftijd kunt meedoen en gezond blijft. Een training is altijd fysiek en mentaal uitdagend en plezierig door de interactie met anderen."
Welke kleding draagt de aikidoka en wat is de benaming?
Beginnende aikidoka dragen een gi, hetzelfde witte pak met band als bij judo. Vanaf de 3e kyu mag er over het pak een hakama worden gedragen. Jigoro Kano droeg vroeger een hakama, net als eigenlijk alle Japanse budo-meesters dat deden, omdat ze niet graag in hun onderbroek trainden.
Dien ik de hakama te zien als folklore?
Voor mij is de hakama deels folklore - waar ik an sich weinig mee heb – en tegelijkertijd heeft het een praktisch nut, want we gaan anders bewegen met zo’n broek aan. Als aikidoka word je bewust van de traditie waar je in staat: aikido is ontstaan uit een eeuwenlange traditie van samoerai en dat brengt meer met zich mee dan alleen maar trucjes voor op het slagveld.
Wat is de betekenis van de rituelen die er in het aikido zijn?
"De rituelen die we hebben – waaronder de kleding, de manier van groeten, de ruimte waarin we trainen – zorgen ervoor dat we worden herinnerd aan de diepere betekenis van budo."
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.