In 1954 begon Jan samen met tweelingbroer Peter aan judo. Destijds nog een vrij jonge sport in Nederland. Zijn eerste judo bandjes haalde hij bij PSV. Ooit waren er 50 sportclubs in Eindhoven die PSV heetten en de dojo was, heel logisch, in de klokkentoren van Philips.
De trainer van Jan was Pim Smit (inderdaad, de Smit van onze wisselbokaal op het Dutch Open Espoir). Niet deze Pim, maar zijn vrouw Joke Smit-van Mol was degene die met 2 vriendinnen de aanzet gaf tot het Espoir toernooi.
Zondag 12 januari 2020 is de tweede dag van het Matsuru Dutch Open Espoir toernooi. Op die dag krijgt Jan, mede dankzij zijn functie als directeur van alle judo scheidsrechters in de wereld, in de stad waar hij met judo begon en op het toernooi waar zijn eerste trainer en diens vrouw de basis van ons geweldige judo toernooi legden, zijn 9e DAN judo.
Dan is de cirkel echt prachtig rond.
Jan staat, omringd door o.a. het JBN bestuur, 80 scheidsrechters en vrienden en kennissen, te luisteren naar de toespraak van JBN voorzitter Felix Thieme.
Het was een prachtig moment toen mede 9e dan houder Chris de Korte de rode band aan Jan ging geven.
Chris de Korte (links) overhandigt de rode band aan jan Snijders.
Die band moest trouwens speciaal worden gemaakt, want deze is heel wat breder dan wat op wedstrijden wordt gebruikt en hij wordt zo zelden uitgereikt, dat ze niet te koop zijn.
Een ontroerend moment werd het ook toen alle aanwezigen, dus judoka’s, medewerkers en publiek, werd gevraagd om Jan een staande judo groet te brengen. Zo’n proficiat en moment van respect vergeet Jan vast nooit meer.
Jan Snijders samen met zijn echtgenote en het internationale 9e DAN certificaat
Waarom krijgt Jan Snijders nou zo’n extreem hoge DAN?
Jan wordt in 1962 Europese kampioen Judo Senioren in Essen. Daarna geeft hij ruim 50 jaar judo les. Hij wordt bij de bond scheidsrechter, en niet lang daarna wordt hij voorzitter van de scheidsrechters commissie in district Zuid-Nederland. Na jaren actief te zijn als nationaal en internationaal scheidsrechter wordt hij op een bepaalt moment de beste judo scheidsrechter ter wereld genoemd. In diezelfde periode, in 2003, promoveert Jan ook tot 8e DAN judo. Kort daarna wordt hem gevraagd of hij bij de Internationale Judo Federatie voorzitter wil worden van de wereldscheidsrechters. Hij stemt toe, en zo is hij al 16 jaar eindverantwoordelijk voor het functioneren van alle judo scheidsrechters en voor alle judo wedstrijd regels.
Om simpel uit te leggen wat hij oa doet: op de hele grote kampioenschappen (Olympische Spelen en WK’s) zit hij vaak onopvallend, in het donker, op de voorste rij. Als scheidsrechters een situatie moeilijk vinden gaat Jan mee praten, en dan heb ik altijd de indruk dat ze dan doen wat hij adviseert. Maar dat weet ik niet zeker.
Zo kun je dus 9e DAN judo worden.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.