Op zaterdag 11 juli heeft de JBN een buitengewone bondsraadsvergadering gehouden op Papendal met verstrekkende gevolgen. Het bestuur had deze vergadering uitgeschreven om de bestuurlijke vernieuwing en de notitie over wijziging van het talentontwikkelingsproces (terug naar de clubs) te bespreken. In de afgelopen maanden was er commotie ontstaan tussen bondsraad en bestuur over deze twee onderwerpen. Het bestuur wilde een versnelling in de wijziging van de organisatiestructuur gezien de steeds repeterende escalaties die er binnen de JBN tussen bondsraad en bestuur zijn, waardoor het besturen van de JBN op zijn minst als moeizaam kan worden beschouwd. Het vraagstuk over het talentontwikkelingsproces was geagendeerd door het bondsbestuur omdat er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die inhoudelijke, financiële en organisatorische consequenties met zich meebrengen en waarover tijdig een besluit genomen moest worden, gezien lopende deadlines voor aangevraagde financieringen.
Bondsvoorzitter Felix Thieme kreeg geen kans om met de inhoudelijke onderwerpen te starten doordat de heer Kroeger van district Noord-Nederland direct een motie indiende met een verzoek tot terugtreding van de voorzitter en Tanja de Leeuw, portefeuillehouder topsport. De vergadering werd tijdelijk geschorst waarin het bestuur zich beraadde over de motie. Na het heropenen van de vergadering en een korte discussie over de gevolgen van de motie van de heer Kroeger werden er direct twee nieuwe moties ingediend. De eerste was van de heer Bras van district Noord-Holland met het verzoek tot ontslag van de voorzitter en portefeuillehouder topsport; het stopzetten van het nieuwe talentontwikkelingsproces; de voor kandidaat-bestuurders benodigde VOG-verklaring als onnodig te verklaren; notulen van vergaderingen van het interim-bestuur ter inzage geven aan de bondsraad en tenslotte het voorbereiden van de jaarvergadering van de bondsraad.
De tweede motie betrof een motie van treurnis van district Midden Nederland waarin werd opgeroepen om informatie tijdiger te delen; het wegsturen van een of meerdere leden van het bondsbestuur niets oplost; maatregelen te treffen om besluitvormingsprocessen in de toekomst soepeler te laten verlopen; de verhouding tussen bondsraad en bondsbestuur te normaliseren met een inspanning van bondsraad en bondsbestuur; er inmiddels goede stappen zijn gezet door het bestuur in de sessies die het bestuur benoemd in de notitie “Tot hier en nu verder”; dat kaders uit deze sessies eerst bekrachtigd dienen te worden in een bondsraadsvergadering voordat het bestuur deze ook als kader kan gebruiken.
Beide moties werden in stemming gebracht en werden met meerderheid aangenomen, waarna het bondsbestuur de vergadering opnieuw schorste voor beraad. Na heropening las penningmeester René Bogaarts de volgende verklaring op:
“Ik wil namens Tanja de Leeuw, Felix Thieme en mijzelf, René Bogaarts, het volgende opmerken en ik wil dat dit in de notulen wordt vastgelegd.
De bondsraad bijeen op 11 juli 2020 heeft met het aannemen van de motie van de heer Bras besloten voor een ander scenario dan het door het bondsbestuur ter goedkeuring aan de bondsraad voorgelegde verzoek uit de notitie “Regionale talentontwikkeling voor -21 anders inrichten”, waarbij het talentontwikkelingsproces na het besluit wordt gewijzigd en uiterlijk per 31 juli 2021 geïmplementeerd is. Dit met inachtneming van de financiële en personele consequenties zoals in genoemde notitie zijn beschreven.
De bondsraad neemt daarmee een weloverwogen besluit en neemt daarmee de verantwoordelijkheid voor dit besluit op zich. Een besluit, dat de financiële positie ernstig kan schaden c.q. in gevaar brengt. Wij, Tanja de Leeuw, Felix Thieme en René Bogaarts kunnen niet achter dit besluit staan en wensen ook niet aan de uitvoering mee te werken. Wij distantiëren ons van dit besluit en leggen de verantwoordelijkheid bij de bondsraad. Derhalve stellen wij onze portefeuille ter beschikking en treden per heden af”.
Na het oplezen van deze verklaring sloot de bondsvoorzitter Felix Thieme de bondsraadsvergadering direct af. Het betekent dat de JBN nu een bondsbestuur heeft met twee bestuursleden, de heren Frowyn en van Hoof. Zij zullen binnen de geldende reglementen lopende zaken behandelen.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.