Beste judoliefhebber,
We mogen weer, is de veel gehoorde kreet. Maar betekent dat dan ook dat het Coronaprobleem nu ineens weg is? Nee natuurlijk niet, het is zaak hier heel alert op te blijven. Velen van ons stonden al ongeduldig te trappelen om weer van start te kunnen gaan met onze mooie sport. Sinds 1 juli jl. is dat dus weer mogelijk, zij het onder bepaalde restricties en voorwaarden. Anderen zijn daar wat terughoudender in en zijn nog steeds angstig om straks weer met een grote groep mensen samen te zijn in een sporthal. Dat laatste is heel goed te begrijpen en mag door niemand worden gebagatelliseerd. De beslissing om voorlopig nog niet aanwezig te willen zijn, dient naar mijn mening volledig gerespecteerd te worden. Intussen is er door de JBN hard gewerkt aan plannen en protocollen om zo veilig mogelijk te kunnen gaan starten met het wedstrijdjudo. Daar zijn ook scheidsrechters voor nodig en hoe gaat de arbitrage hier nu mee om?
De Nationale Scheidsrechters Commissie Judo (NSCJ) is uiteraard zeer verheugd dat we weer van start kunnen gaan en zal de opstart ook zoveel als mogelijk ondersteunen, maar heeft ook een heel duidelijk standpunt, dat de veiligheid en gezondheid van ons allen en dus ook voor onze scheidsrechters de allerhoogste prioriteit heeft en absoluut gewaarborgd moet zijn. Dat betekent dus ook dat het niet anders kan, dan dat er maatregelen genomen en eisen gesteld zijn om deze veiligheid te waarborgen. Allereerst zullen al onze scheidsrechters geïnformeerd en geïnstrueerd worden. Maandag 13 juli jl. is hierover een eerste meeting gehouden met alle DSCJ-vertegenwoordigers. Buiten de basismaatregelen die voor ons allen gelden, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand bewaren tot elkaar en vooral thuisblijven als je ziek of verkouden bent, zijn er ook technische maatregelen m.b.t. de arbitrage afgesproken.
Er zal heel kritisch gekeken worden naar het aantal scheidsrechters, die zullen worden uitgenodigd voor een evenement. Tot nader order zal er bij alle wedstrijden met 1 scheidsrechter op de mat gewerkt gaan worden. Behalve het protocol om zo weinig mogelijk mensen in te zetten, zal de scheidsrechter op de mat een grotere afstand dan gebruikelijk t.o.v. de judoka’s moeten gaan innemen. Ik hoef hier geen nadere uitleg te geven over het risico van rondzwevende druppels bij vechtende, zwetende en hijgende judoka’s. Als er twee hoekscheidsrechters op de stoel zitten, moet de scheidsrechter op de mat daar ook nog rekening mee houden en heeft hij/zij nog minder bewegingsvrijheid. Daarnaast zou het niet de eerste keer zijn dat judoka’s van de naastliggende mat tegen de scheidsrechter op de stoel botsen. Veiligheid gaat voor en dus 1 scheidsrechter op de mat. Voor de NK’s, waar al 1 scheidsrechter op de mat staat, zal het aantal videojudges ook worden teruggebracht naar 1 videojudge. Over de werkwijze worden nadere afspraken gemaakt.
Bekend is ook dat het schreeuwen, zingen, roepen kortom een geforceerd stemgeluid in een binnen locatie een sterk verhoogd risico met zich meebrengt en zal wat de arbitrage betreft niet kunnen worden toegestaan. Ik heb al opmerkingen gehoord, dat scheidsrechters zich hier niet mee moeten bezighouden. Daar ben ik het ook geheel mee eens. Het is een verantwoordelijkheid van ons allen om met respect en verantwoord gedrag naar anderen om te gaan en onze sport weer mogelijk te kunnen maken. Hopend op uw begrip en samenwerking en uitkijkend naar een nieuwe maar wel een veilige en verantwoorde opstart in onze sport met spannende wedstrijden.
Met vriendelijke groet,
De NSCJ n.d. Henk Plugge (Hoofd Arbitrage JBN)
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.