Schrijver en voormalig sportjournalist Kees Kooman heeft een vijftiental boeken op zijn naam staan over uiteenlopende onderwerpen. Hij werd in 2014 genomineerd voor het beste journalistieke boek Eerlijk over later, dat handelt over de financiële sector. Voor zijn biografieën over Anton Geesink, ‘de meest kleurrijke sportman aller tijden’, sprak hij (o.a. in Japan) met familie, vele tientallen insiders en voorop de in 2010 overleden sensei zelf. Onlangs kwam de nieuwste versie van de biografie uit: "Anton Geesink | De man die alles anders deed". Jij kan dit boek nu winnen! Vul de quizvragen onder aan de pagina in en wie weet win jij één van de vijf exemplaren die de JBN weg mag geven.
Anton Geesink was in zijn gloriejaren een van de sterkste mensen die rondliep op de aarde. Het voormalige scharminkeltje uit een Utrechtse achterbuurt, veelvoudig in elkaar geslagen, had er ook alles aan gedaan zo sterk te worden. Met het verstouwen van boomstammen, veelvoudige reizen naar judo-mekka Japan - waar hij op handen werd gedragen, figuurlijk gesproken - je kon het zo gek niet noemen, of Geesink wist wel hoe je de beste judoka van de wereld kon worden. Een van zijn beroemdste uitspraken staat boven een artikel in Vrij Nederland. ‘Als je kampioen wil zijn, moet je eruit zien als een kampioen.’ Er staat nog iets anders in de kop: ‘Zorg dat iedereen weet: daar komt een kamer-vullend iemand binnen.’
De oorspronkelijke biografie, Een killer in kimono verscheen in 2009, een jaar voor zijn dood. Dat "De man die alles anders deed" het levenslicht kon zien, heeft alles te maken met de poging het ongelooflijke verhaal van Geesink in het Japans te (laten) vertalen. Japan, zijn tweede vaderland, waar hij in 1964 het judo van de olympische status voorzag. De schrijver leest zijn boek voor het eerst als lezer en roept in het luchtledige: die man is nog veel kleurrijker, origineler en ongrijpbaarder dan ik al dacht! "Ik wilde in de nieuwe biografie meer de nadruk leggen op de unieke wijze waarop dat voormalige straatjochie leek aan te voelen, hoe je kunst kan maken van sport en hoe je er nog een goede boterham mee kan verdienen ook. Eind vorig jaar begon ik opnieuw archieven uit te pluizen, niet op zoek naar grote primeurs maar veel meer om dat onbegrijpelijke karakter beter te begrijpen. Nog beter, in eerste instantie met oog op een Japanse vertaling, maar al snel overtuigd van een Nederlandse remake.", aldus Kees Kooman
"Ik ontdekte bijvoorbeeld de paniek die zich in oktober 1964 van Nederland meester had gemaakt, toen de held een tijdje onvindbaar bleek. De Telegraaf opende op de voorpagina met ‘GEESINK NIET DOOD’. Karel Appel vereeuwigde de roem van zijn landgenoot met een gesigneerde krijttekening: ‘Aan de grootste onder de groten, gelukkig 1977.’ Zelfs zijn billen, ‘grote billen’ worden door de media bejubeld. Een ‘verschrikkelijk dynamisch iemand’ wordt vergeleken met een taifoen, een man die nooit genoegen zal nemen met zesjes en zeventjes. Als kind mocht je je nooit uitspreken, maar daar heeft - voor zover we dat nog niet wisten - de grote Anton zich nooit bij neergelegd.", gaat Kooman verder.
"‘Ik hoop dat Anton Geesink voor uw land de gouden medaille zal winnen’, had keizer Hirohito tegen de gevolmachtigde ambassadeur gezegd met het dringende verzoek de boodschap over te brengen. En wat antwoordde Anton Geesink? ‘Ik zal proberen keizer Hirohito niet teleur te stellen.’ Bij onze gesprekken in 2008 heb ik één uitspraak over het hoofd gezien. ‘Om het uiterste uit je leven te halen, moet je de dingen doen die niet gangbaar zijn.’ Het is het leitmotiv van De man die alles anders deed."
ANTON GEESINK: De man die alles anders deed (400 pagina’s, € 24,95) is recent verschenen bij uitgeverij Edicola en is ook verkrijgbaar als e-book. Ook kun je door mee te doen aan de quiz dit boek winnen. Klik hier voor de algemene voorwaarden.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.