Vandaag is in Parijs het Paralympische judotoernooi van start gegaan. Zaterdag a.s. komt de enige Nederlandse judoka – Daniel Knegt - in actie, maar de komende dagen wordt Nederland ook al vertegenwoordigd in het internationale scheidsrechtersgilde.
Voor de tweede maal in zijn loopbaan als internationaal judoscheidsrechter mocht Jhon Ramaekers (50) uit Beesel zich namelijk opmaken voor een optreden op de Paralympische Spelen. In Tokyo, drie jaar geleden, was hij er al bij. Waar hij toen, midden in die corona periode, zijn hotel slechts verliet voor de dagelijkse tocht naar de venue, is dat nu in Parijs heel anders. Met veel publiek op de tribune, waaronder de partner en kinderen van Jhon, maar ook met de mogelijkheid om buiten de wedstrijden om echt sfeer in de stad te proeven.
Of hij dus uitgekeken heeft naar het paralympisch judotoernooi, van 5 t/m 7 september in de Franse hoofdstad? Jhon hoeft daar lang niet over na te denken: “Ik vind het fantastisch om deel uit te mogen maken van dit evenement. Er zit zoveel passie en beleving bij deze sporters, en bovendien merk je dat het evenement echt groter en groter wordt. De zaal is alle dagen zo goed als vol, hoe mooi is dat? Deze Paralympische Spelen leven echt enorm.”
“Je ziet het aan heel veel dingen”, vervolgt Jhon. "Neem de groep scheidsrechters die erbij is straks. Vrijwel iedereen van de mondiale top 25 is erbij hoor. Iedereen wil maar al te graag bijdragen aan de groei van dit evenement.”
Leren over het judospel
Zelf is Jhon, in het dagelijks leven manager bij de Rabobank, al 21 jaar internationaal arbiter. “Ik ben vanuit een stuk nieuwsgierigheid begonnen met de opleiding tot judoscheidsrechter. Was zelf nog actief judoka destijds, maar ook geblesseerd. Daarom dacht ik aan de opleiding tot judoleraar 3. Ik merkte echter ook dat ik daarin nog iets miste. Ik wilde meer leren over het judospel zelf, over de regels van de sport. Zo is het eigenlijk begonnen.”
“Gaandeweg ontdekte ik dat ik er gevoel voor had. Je krijgt dan wat complimenten van mensen om je heen, en groeit door naar de grotere toernooien die je als judoka ook al kende. Er ontstond nationaal bovendien een mooie groep ambitieuze scheidsrechters, die elkaar naar een hoger niveau tilde. Door een stuk onderlinge competitie, maar zeker ook door elkaar te helpen waar nodig.”
“Wat ik jonge toekomstige scheidsrechters zou willen meegeven? Voor mij zit de charme van judoscheidsrechter zijn, in heel veel verschillende dingen. Ik kan bijvoorbeeld heel veel dingen die ik in onze sport meemaak, meenemen naar mijn maatschappelijke carrière. Maar rondom wedstrijden geniet je toch het meest van het contact met sporters en coaches, het leiding geven op de mat. Het houdt je bovendien direct betrokken bij mooie momenten in de sport. Sterker nog; wij hebben eigenlijk de mooiste plekken op de tatami!”
Uitgaan van eigen mogelijkheden
Terug dan nog even naar de Paralympische Spelen, want er komt wel iets anders kijken bij het begeleiden van wedstrijden in het para judo, in vergelijking met regulier judo. Jhon legt uit: “Er zijn wat extra regels inderdaad, en je helpt de sporters natuurlijk met hun plaatsbepaling. Je bent iets meer aan het managen, tijdens een wedstrijd. Maar daarin is ook ontzettend veel veranderd, in positieve zin. Met name dankzij mensen als Henk Plugge overigens.”
“Henk heeft gezorgd dat we tegenwoordig heel anders omgaan met de judoka’s op de Paralympische Spelen. We hoeven deze sporters echt niet in alles te begeleiden; ze kunnen ontzettend veel zelf. Een simpel voorbeeld: Vroeger werden para judoka’s echt aan de arm meegenomen, meegesleurd bijna, terwijl we ze tegenwoordig veel vaker begeleiden door een hand op de schouder te leggen. Ze kunnen ons uiteraard altijd om extra hulp vragen, maar we gaan nu veel meer uit van hun eigen mogelijkheden. Er wordt heel respectvol omgegaan met deze sporters, en daar heeft met name ook Henk zich enorm sterk voor gemaakt.”
Wanneer we Jhon in Parijs in actie kunnen zien? “Op alle drie de dagen (donderdag 5 t/m zaterdag 7 september) ben ik erbij. Per dag wordt je beoordeeld op je prestaties, en de besten van die dag worden dan ook ingezet op het finaleblok. Dat is uiteraard ook elke dag voor mij weer een doel op zich.”
Foto: BSR Agency
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.