Judo in de zorg is voor speciale doelgroepen die extra zorg en aandacht vragen, behoeven en ontvangen. Deze judovorm biedt naast structuur, discipline en controle, vooral veel ontspanning en plezier! Aan de kinderen, hun ouders en verzorgers.
Judo als middel
Net als bij aangepast judo, past ook hier judo zich aan op de mogelijkheden van de beoefenaar. Op een geheel eigen manier. Bij aangepast judo wordt echt gejudood. Judo in de zorg gebruikt (elementen uit) de judosport als middel om een vooraf vastgesteld doel te realiseren.
Judo in de zorg is door het Kenniscentrum Sport beoordeeld als een goed beschreven beweegmethode. Die methode werkt, omdat de judoleraren specifiek zijn opgeleid en omdat je met behulp van diverse beweegvormen gericht kunt werken aan de realisatie van een (individuele) doelstelling.
Judo in de zorg: voor wie?
De naam judo in de zorg zegt het al: daar waar bijzondere zorg gevraagd is. Je vindt judo in de zorg bijvoorbeeld bij jeugdzorginstellingen, jeugddetentie-instellingen, speciaal onderwijsscholen of als (onderdeel van de) dagbesteding. Ook steeds meer aikido-, jiujitsu- en judoclubs bieden judo in de zorg aan.
Judo in de zorg blijkt in de praktijk een uitermate effectieve beweegmethode voor kinderen (4-12 jaar) en jeugd (12-18 jaar) met bijvoorbeeld:
- een verstandelijke beperking;
- meervoudige en/of complexe gedragsproblemen;
- autisme;
- ADHD;
- agressief gedrag;
- hechtingsproblemen;
- hoogsensitiviteit of hoogbegaafdheid;
- een indicatie door Bureau Jeugdzorg;
- een motorische achterstand of verminderde weerbaarheid;
- overgewicht of obesitas.
Lees in dit JBN Magazine hoe judoleraar Miriam Heijnen judo in de zorg structureel aanbiedt als onderdeel van de dagbesteding bij de jeugdzorginstelling waar zij werkt. En in Venray zit een Zorgsportcentrum dat bewegen en dagbesteding op unieke wijze combineert.
Onderscheidend
De lesmethode judo in de zorg onderscheidt zich ten opzichte van de reguliere judoles. Judo is niet het einddoel, maar een middel om een (vooraf) vastgesteld individueel doel te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van een spanningsboog, de weerbaarheid of zelfvertrouwen, aan gewichtsafname, agressieregulatie of de verbetering van iemands motoriek.
Kenmerkend aan de judolessen in de zorg zijn de specifieke thema’s, bijvoorbeeld: (fysiek en niet-fysiek) contact maken, normen en waarden, concentreren, stevig staan, zelfvertrouwen, coördinatie, valbreken of grenzen stellen. Elk thema heeft eigen judo- en spelelementen. De lesgroepen zijn klein, zodat elke judoka persoonlijke aandacht krijgt.
Om judolessen aan specifieke doelgroepen te mogen geven, moet een judoleraar de opleiding tot judoleraar in de zorg voltooien. Deze opleiding kent twee niveaus:
- Niveau 3 is voor het lesgeven aan specifieke doelgroepen in clubverband.
- Niveau 4 is geschikt voor judolessen in de zorg bij zorgorganisaties, zoals de GGD, jeugdzorg, jeugddetentie, het speciaal onderwijs of andere vergelijkbare instellingen.
Meer weten?
Wil je meer weten of ben je benieuwd waar in de buurt judo in de zorg beschikbaar is? Neem contact op met de commissie.
Wil jij judoleraar in de zorg worden? Hier vind je alle informatie over de opleiding tot judoleraar in de zorg.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.