Bij aangepast judo past de judovorm zich aan op de mogelijkheden van de beoefenaar. Is een judoka bijvoorbeeld slecht ter been? Geen probleem, dan verplaatst het judo zich naar de grond. De vele diverse technieken bieden voldoende mogelijkheden en flexibiliteit, waardoor judo zich gemakkelijk aanpast.
Wat is aangepast judo?
Aangepast judo is uitermate geschikt voor kinderen en volwassen met een functionele of verstandelijke beperking. Meer nog dan bij het regulier judo staan respect en samenwerken centraal. Je houdt rekening met elkaars mogelijkheden en beperkingen: op en naast de judomat. Ofwel judo (de zachte weg) in de breedste betekenis.
Net als reguliere judoka’s leggen beoefenaars van het aangepast judo een examen af om een volgende band (kyugraad) of dangraad te behalen. Ze demonstreren hun vaardigheden aan de judoleraar of aan een examencommissie die het aangepast examen beoordeelt. Waarbij de technieken desgewenst zijn aangepast op wat de judoka wel kan.
Hoe dat eruitziet, bewijst bijvoorbeeld Cees Roest, die na een ongeval een dwarslaesie opliep. In het JBN Magazine vertelt Cees hoe hij acht maanden na zijn ongeval weer begon met judoën. Hij behaalde zijn zwarte band en daaropvolgend nog twee dangraden. Door judo aan te passen op zijn mogelijkheden.
Wedstrijden
Aangepast judo (a-judo) kent ook een competitievorm. Bij de indeling van de judoka’s op functioneel niveau spelen leeftijd, gewicht, graduatie en soort aanpassing een rol. Dat betekent dat een gevecht soms op de grond plaatsvindt, zodat elke judoka gelijke kansen krijgt.
In het bondsvademecum vind je het volledig wedstrijdreglement en de gedetailleerde wedstrijdbepalingen die van toepassing zijn op het a-judo. Elk jaar organiseert de JBN in samenwerking met een lokale judoclub het open Nederlandse kampioenschap (ONK) aangepast judo. In de agenda vind je een overzicht van alle aangepast judo-activiteiten.
VI-judo
Het visually impaired (VI) judo is de enige aangepaste judovorm op de Paralympische Spelen. Omdat judo een contactsport is, kan een blinde of slechtziende judoka heel goed aanvoelen welke techniek zijn of haar tegenstander wil inzetten. Daardoor kan de judoka reageren en anticiperen. Alle technieken zijn toegestaan in het VI-judo.
In dit filmpje zie je hoe judoka’s met een visuele beperking begeleid en voorbereid worden op hun gevecht. Onderscheidend daarin is de uitgangspositie: een VI-judogevecht begint altijd vanuit een standaard judopakking.
Interessant artikel
Aangepast judo in Nederland: het geheim achter het succes
Meer weten?
Wil je meer weten of ben je benieuwd welke club in jouw omgeving aangepast aikido, jiujitsu of judo aanbiedt? Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders of neem contact op met de JBN.
Op 4 mei 2019 zijn in Bocholt (GER) de Duitse kampioenschappen ID-Judo gehouden. Hieraan hebben ook enkele Nederlandse judoka’s deelgenomen. Bekijk hieronder de resultaten.
Dames -70 kg, niveau 1
Kayleigh Heerikhuisen (Shoganai Dronten) – kampioen
Dames -78 kg, niveau 1
Bonnie Hendrix (Sportinstituut Verhagen Venray) – 3e plaats
Heren -60 kg, niveau 1
Andy van Hoek (Sportschool v.d. Pol Helmond) – kampioen
Heren -66 kg, niveau 1
Lesley Ijzerman (Judokan Blerick) – 2e plaats
Thijs Hoogeveen (Kai-in-Sho Roermond) – 5e plaats
Heren -73 kg, niveau 1
Koen Hoogeveen (Kai-in-Sho Roermond) – 2e plaats
Angelo Huijs (Sportschool v.d. Pol Helmond) – 3e plaats
Heren -81 kg, niveau 1
Ifeanyi Oguejiofor (Sportinstituut Verhagen Venray) – 2e plaats
Heren -90 kg, niveau 1
Jasper Holtackers (Sportinstituut Verhagen Venray) – 2e plaats
Heren -100 kg, niveau 1
Gert-Jan Vlijm (Shoganai Dronten) – 3e plaats
Heren +100 kg, niveau 1
Jurgen van der Heijden (Sportinstituut Verhagen Venray) – 2e plaats
In het weekend van 20 en 21 juli vonden de Europese kampioenschappen kata plaats. Behalve dat het een belangrijk titeltoernooi was, hebben internationale judoka’s ook kennis gemaakt met aangepast kata. Thomas Schepen en Sanne Simons hebben tijdens de EK hun nage-no-kata gedemonstreerd. Onder toeziend oog van onder andere vijf internationale katajudges werd vol bewondering naar de inzet en kata gekeken. Ook Cees Roest en Janieke Roelfsema voerden hun versie van het nage-no-kata uit als demonstratie. Allebei de koppels werden naderhand beloond met een staande ovatie.
Met de demonstraties van deze kata is het aangepast kata ook binnen de Europese Judo Unie (EJU) op de kaart gezet. De EJU commissie reageerde naderhand erg enthousiast en vond het een mooie toevoeging op het toernooi. Ze hebben daarnaast toegezegd in de toekomst hier meer in te willen gaan doen.
Behalve de demonstratie hebben de koppels tijdens een bijeenkomst van de katajudges een presentatie gegeven over wedstrijden voor aangepast kata. Tijdens de presentatie hebben ze verteld wie ze zijn, hoe het tot stand is gekomen en welke visie ze hebben. Ook werden de mogelijkheden van classificatie en beoordeling besproken.
Afgelopen weekend hebben 3 VI-judoka’s deelgenomen aan een toernooi in Cardiff. Alle drie de judoka’s behaalden een mooie eerste plaats! Gefeliciteerd Felix, Marc en Senna.
In oktober kwamen vier Nederlanders bij de hoogste judo klasse in actie tijdens de tweede Europese kampioenschappen intellectual disability (ID) judo in de Duitse stad Keulen. De volgende prestaties zijn geleverd door de Nederlandse judoka's:
Erg mooie prestaties! Er waren 118 deelnemers uit verschillende landen. Naast gastland Duitsland waren ook de landen Rusland, Polen, Kroatië, Slovenië, Siberië, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Nederland vertegenwoordigd.
Commissie aangepast judo
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.