Het ne-waza of grondgevecht wordt ook wel het schaakspel der martial arts genoemd. Omdat het een extreem tactische sport is. De combinatie van grondtechnieken biedt heel veel mogelijkheden. Het scala is breder en de technieken zijn complexer. Het doel is de tegenstander te laten afkloppen.
In competitievorm gaan de deelnemers (in diverse categorieën) gedurende zes minuten de strijd met elkaar aan. Dat begint in staande positie met worpen, neerhaaltechnieken, klemmen en verwurgingen (geen trappen of stoten). Eenmaal op de grond continueert het gevecht met grondtechnieken, klemmen en verwurgingen.
De deelnemers mogen telkens wisselen van positie, maar ze moeten wel actief blijven. Het grondgevecht wordt zo min mogelijk onderbroken. Geeft een van beiden zich over door een klem of verwurging, is de wedstrijd afgelopen. Is er na zes minuten geen voortijdige overgave afgedwongen, wint degene met de meeste punten.
Scores
Bij het ne-waza kunnen deelnemers punten en voordelen behalen. Deze worden onder andere toegekend voor neerhaaltechnieken, controletechnieken, kanteltechnieken, passing-guards (uit de greep van de tegenstander ontsnappen en een controletechniek maken), het controleren van de rug en voor klemmen en verwurgingen.
Voert de deelnemer een lichtverboden handeling uit, bij blijvende passiviteit of bij een verkeerde plaatsing van de handen, ontvangt hij of zij twee strafpunten. Een zwaarverboden handeling wordt bestraft met hansoku-make, waardoor de tegenstander automatisch met ippon wint.
Meer weten?
Ben je benieuwd naar de wedstrijdreglementen of wil je weten hoe de diverse categorieën eruit zien? In het JBN bondsvademecum lees je alle details over het jiujitsu ne-waza en over de historie van jiujitsu.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.